Wolne-dziennikarstwo.pl - Czekolada - zrób ją sam!
wolne dziennikarstwo


Batoniki, ciastka, bakalie, wafelki, owoce, a nawet mięsa możemy dzisiaj spotkać w połączeniu z czekoladą. Czekolada z chili, jako gorący napój jest świetną rozgrzewającą alternatywą na zimowy czas. Na dobry, słodki początek podzielę się z Wami domowym przepisem na czekoladę!


 Źródło: pysznapasja.wordpress.com

Ten rodzaj łakoci jest bardzo popularny na świecie. Myślę, że nie ma takiej osoby, która nie lubiłaby czekolady. A propos, 12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady, więc mamy jeszcze trochę czasu, żeby nauczyć się przepisu na swoją autorską, domową, prywatną czekoladę. Oprócz tego, że czekolada to bomba kaloryczna, musimy pamiętać, że też pewne zalety. Działa pozytywnie na nasze samopoczucie i zapobiega depresji. Zawiera magnez, potas, cynk i fosfor. Dodatkowo, czekolada zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek, a skoro ma tyle super właściwości to nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do dzieła! Poniżej przedstawiam Wam recepturę mojej Babci.

Składniki: 
- kostka masła,
- szklanka wody,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 1 opakowanie mleka w proszku 500 g,
- dodatki według uznania: rodzynki, chili, orzechy, kokos, migdały itp.

Przygotowanie:
Masło, wodę, cukier i kakao wrzucić do garnka i roztopić. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut (jeśli masa jest za gęsta, można dolać wody), następnie wsypać mleko w proszku i dodatki. Wymieszać i wylać na formę.

Smacznego!

Wyświetlenia: 1246
Proponowane artykuły

Zmiany

Alicja Stelmaszczyk

Długi czas mnie nie było, a to wszystko dlatego, że trochę nie miałam czasu, a trochę pomysłu na nowy tekst. Jednak w końcu mnie oświeciło! W związku z tym, że niedługo Sylwester &nda