Wolne-dziennikarstwo.pl - Smaczne ciacho bez pieczenia
wolne dziennikarstwo


Nie każdy w dzisiejszym świecie lubi, potrafi piec ciasta, ale zdecydowana większość z nas lubi je jeść, dlatego dzisiaj przybliżę sposób na dobre ciasto bez pieczenia.

Do ciasta używam migdałów, bo lubię ich smak. Mają one także bardzo ciekawe właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Migdały posiadają bardzo dużo wapnia, który jest podstawowym budulcem naszych kości. Posiadają również magnez, co dobrze działa na stres i przemęczenie. Zawierają fosfor, cynk, potas i witaminy, np. witaminę E, a jej regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób, ale przede wszystkim zapobiega przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek i wzmacnia naczynia krwionośne. Migdały wspomagają pracę mózgu i koncentrację. 

Przepis na ciacho bez pieczenia z migdałami:
- duża paczka biszkoptów (w zależności, na jaką wielkość blachy);
- płatki migdałów 2 opakowania;
- 3 duże śmietany 30%;
- 3 paczki galaretki cytrynowej;
- 2 tabliczki białej czekolady.

Na blaszce układamy biszkopty (można namoczyć lekko mlekiem). Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, następnie w nich rozpuszczamy białą czekoladę. Śmietany wlewamy do dużej miski i ubijamy mikserem na sztywno, ale kontrolujemy, aby nie zrobiło się masło. Wystudzone galaretki z czekoladą wlewamy do ubitej śmietany i mieszamy, wsypujemy 1 paczkę migdałów. Gotową masa wylewamy na biszkopty i posypujemy migdałami. Wkładamy do lodówki, żeby zastygło.

Smacznego!

Wyświetlenia: 947
Proponowane artykuły

Zmiany

Alicja Stelmaszczyk

Długi czas mnie nie było, a to wszystko dlatego, że trochę nie miałam czasu, a trochę pomysłu na nowy tekst. Jednak w końcu mnie oświeciło! W związku z tym, że niedługo Sylwester &nda